Documenten

Wie goederen exporteert, heeft de juiste documenten nodig. Via Exportdocumenten.com vraagt u deze in een paar eenvoudige stappen aan. Online en zonder rompslomp.

Oorsprongsdocumenten

Oorsprongsdocumenten worden bij invoer door het land van de uiteindelijke bestemming gevraagd om uiteenlopende redenen. In veel gevallen omdat deze landen handelsmaatregelen hebben ingesteld om hun markten te stimuleren (door korting op of vrijstelling van invoerrechten) of juist af te schermen. Bij deze handelsmaatregelen speelt de oorsprong van de goederen een belangrijke rol. Houd er bij export naar landen buiten de EU rekening mee, dat u in veel gevallen een oorsprongsdocument nodig heeft.

Let op: Er is een verschil tussen ‘oorsprong’ en ‘herkomst’ van producten. De oorsprong van een product wordt bepaald door de plaats van productie, terwijl de herkomst het land is waar het product zich voor het laatst in het vrije verkeer heeft bevonden.

De meest voorkomende oorsprongsdocumenten zijn het Certificaat van Oorsprong (CvO) en het EUR.1-certificaat.

 

Ga naar de webshop
 

 1. Certificaat van Oorsprong

  Wilt u producten exporteren, dan heeft u een Certificaat van Oorsprong nodig. Het Certificaat van Oorsprong (ook bekend als CvO / Certificate of Origin) is een veel gebruikt oorsprongsdocument. Het geeft aan in welk land een product gemaakt is. Het CvO  is een niet-preferentieel oorsprongsdocument; de regelgeving hieromtrent is vastgelegd in het Communautair Douane Wetboek van de EU.

  Lees meer
 2. EUR.1 Certificaat

  Een EUR 1-certificaat geeft de importeur in het land van bestemming recht op korting of zelfs vrijstelling van invoerrechten. Het is geldig in alle landen waarmee de EU een handelsovereenkomst heeft. 

  Lees meer
 3. Legalisatie handelsdocument / verkoopfactuur

  Naar aanleiding van landenvoorschriften en klanteneisen kunt u gevraagd worden om uw handelsdocumenten, zoals een verkoopfactuur te laten legaliseren.

  Lees meer
 4. Ambassade legalisatie CvO en/of handelsdocument

  Voor een aantal landen wordt een legalisatie door de ambassade en/of het ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd. In die gevallen profiteert u van de goede contacten en procedures die Exportdocumenten.com met deze instanties heeft.

  Lees meer
 5. FAQ

  Op deze pagina vindt u antwoorden op veel voorkomende vragen rondom exportdocumenten en het bestellen van deze documenten in onze webshop.

  Lees meer
 6. Downloads - Bewijslast

  Om aan te tonen waar de producten van uw zending vandaan komen dient u bewijslast te overleggen aan de Kamer van Koophandel.

  Lees meer

Deze klanten zijn al enthousiast over onze webshop: